EDI Levensmiddelen

In de branche sturen afnemers (Albert Heijn, SuperUnie-leden, Schuitema, SuperdeBoer, Jumbo, Metro, etc) EDI-orders naar hun leveranciers. De leveranciers sturen direct een ontvangstbevestiging (Aperak) retour, zodat de afnemer weet dat de order is ontvangen.

Bij levering wordt een EDI-pakbonbericht verstuurd en uiteindelijk ook een EDI-factuurbericht.

De afnemer wil er zeker van zijn dat de order ontvangen is, daarom is het ontvangstbevestigingsbericht (Aperak) geïntroduceerd. In dit bericht wordt van elke ontvangen order het ordernummer en de eancode (unieke code) van het afleveradres terug gestuurd. Afspraak is dat dit binnen een tijd van 4 uur moet gebeuren. Het Aperak-bericht geeft geen informatie over de artikelen en de te leveren aantallen en is daarmee vooral een technisch bericht.

Het EDI-Pakbonbericht dient verstuurd te worden voordat de vrachtauto gaat rijden en geeft informatie over de af te leveren goederen en de artikelen. In de originele order is de gewenste afleverdatum en tijd geplaatst. De afnemer verwacht in de eigen planning dat de goederen daadwerkelijk op deze dag en dit tijdstip worden afgeleverd. Vaak wordt geleverd aan distributiecentra waar vrachtauto’s af en aan rijden. Indien de vrachtauto te laat is moet deze vaak een uur of langer wachten voordat weer een gaatje valt in de planning. Transporteurs sturen tegenwoordig namens hun opdrachtgevers (de leveranciers) EDI-pakbonberichten omdat zij beter in staat zijn om een juiste afleverdatum en tijd te bepalen.

Steeds meer afnemers vragen om een EDI-pakbonbericht met SSCC-barcodes (Serial Shipment Container Code). Op de buitenkant van de pallet of rolly die is ingepakt met krimpfolie wordt dit label geplakt. Per pallet/rolly is bekend welk artikel is geladen en ook batchnummer en THT-datum van het geladen product is bekend. Al deze informatie is opgenomen op het leesbare gedeelte van de barcode stickers en electronisch opgeslagen en uitleesbaar in de twee streepjescodes labels van het niet leesbare gedeelte.

Het laatste bericht in het scenario is het factuurbericht. Leveranciers wachten vaak met het versturen van de facturen totdat de transporteur de getekende pakbonnen ingeleverd heeft. Onderweg kan altijd iets mis gaan, bv. schade, waardoor bij te vroege facturering een correctiefactuur verstuurd moet worden.

AccountOne  heeft de expertise in huis om u per EDI aan te sluiten op één of meerdere afnemers in de levensmiddelenbranche. Wij kennen de EDI-coördinatoren van deze afnemers en sluiten vooraf alles voor u kort. U wordt dus niet lastig gevallen met allerlei technische vragen en zaken, dat doet SPFI voor u.